Wat zijn Amfetamines?

Amfetamine staat ook wel bekend onder de namen: Pep of Speed. Daarnaast heb je ook nog de zorgwekkende Crystal Meth.

Het is een oppeppend middel dat vaak in ”drugslabs” wordt gemaakt. Er zijn ook medische amfetamines.

In Amfetamine zit een stofje dat erg veel lijkt op het hormoon Adrenaline. Daarnaast lijkt het ook op een aantal neurotransmitters. Neurotransmitters zijn stofjes die voor elektrische signalen tussen de zenuwen zorgen.

Amfetamines komen vaak voor in de vorm van poeders, die gesnoven worden. Soms komt het ook voor in de vorm van pillen.

Bij het gebruik van een Amfetamine, kan men zich erg opgepept voelen en enorm veel zin hebben om te praten. Daarnaast vindt men het ook erg fijn om te dansen. Je bent scherper, vrolijker, hebt minder slaap en honger. Het is hierom een populaire partydrug, zodat men de hele nacht kan door dansen op festivals.

De zuiverheid van amfetamines kunnen erg nadelig worden beïnvloed door middelen zoals cafeïne of rattengif en andere producten. Dit komt doordat deze worden versneden voor een grotere opbrengst.

Door deze versnijdingen kunnen er ernstige complicaties optreden. In de ergste gevallen kan men in coma raken of zelfs overlijden aan een overdosis.

Gevolgen van gebruik van Amfetamines

  • Bij het snuiven van de amfetamines loopt men risico op ontstekingen in het neuslijmvlies en de longen
  • Na het snuiven van amfetamines treed het effect al na enkele minuten op, hierdoor kan men makkelijk risico lopen op een overdose
  • Gebruikers zweten vaker bij gebruik en oververhitten zonder het door te hebben
  • Door de oververhitting gaat men meer drinken, te veel drinken kan leiden tot een coma of je kunt er zelfs aan overlijden, al is het alleen maar water.
  • Bij gebruik op lange termijn kan men erectie problemen ontwikkelen.
  • Ook loopt men op lange termijn risico op hart, lever en nierproblemen
  • Gebruikers lopen een verhoogd risico op psychotische stoornissen zoals, waanzin, achterdocht, angstig, agressie. Ook kan dit het risico verhogen voor depressie.
  • Vaak zijn amfetamines versneden. Hierdoor kan men schadelijke of zelfs dodelijke producten in het lichaam krijgen en kunnen deze ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.
  • Een overdose is makkelijk te krijgen door de verschillen in kwaliteit van amfetamines. De ene pil kan sterker zijn dan de ander.

De hierboven beschreven gevolgen zijn naast dat het op jonge leeftijd, ook op de lange duur erg nadelig.  Amfetamine zijn vaak versneden met cafeïne of met andere gevaarlijke stoffen. Hierdoor zijn de doseringen lager en gevaarlijker dan men zou denken, waardoor gebruikers makkelijk kunnen overdosen door teveel te nemen. Ook kan het andersom gebeuren, gebruikers die voorheen laag gedoseerde (versneden) amfetamines gebruikten kunnen ineens een overdose krijgen doordat de amfetamines die niet versneden zijn, meer puur zijn.